0

Duhul Sfânt și justiția socială

world-day-social-justice_20213Viața umplută de Duhul Sfânt are implicații profunde pentru justiția socială, a sus Burchell Taylor, unul dintre Vicepreședinții Alianței Mondiale Baptiste (BWA) la cea de-a 8-a Conferință BICTE.

Taylor, care a dezvoltat tema Duhul Sfânt și justiția socială, a pledat pentru ceea ce el a numit „praxis-ul împuternicit de Duhul,” o implicare în lumea din preajma bisericii. „Duhul Sfânt este implicat profund în desfășurarea scopului și a lucrării lui Dumnezeu în lume și în întreaga Creație,” a afirmat Taylor. De aceea, mărturia Duhului nu este limitată sau restrânsă la „viața internă a bisericii sau a membrilor săi.”

Acest mod de înțelegere are câteva implicații profunde. În primul rând, o mișcare călăuzită de Duhul va fi foarte interesată de lucrarea de restaurare a creației. Acest lucru se întâmplă deoarece „Duhul este cel care dă viața, cel care o susține și cel care are putere transformatoare asupra și în cadrul Creației,” a susținut Taylor.

În al doilea rând, o biserică ce este călăuzită de Duhul există ca o comunitate alternativă într-o lume care „lucrează cu un sentiment al atotsuficienței și al autoslujirii.” Biserica, pe de altă parte, lucrează „pentru instaurarea justiției, dreptății și păcii în societate și în întreaga lume.” Biserica, chiar dacă este implicată în lume, trebuie să aibă grijă să nu își piardă unicitatea și statusul de prezență alternativă.

În al treilea rând, pentru a fi credincioasă praxisului împuternicit de Duhul, biserica trebuie să pregătească pastori și lucrători bisericești astfel încât aceștia să aibă sensibilitate și discernământ față de lucrarea și mișcarea Duhului în propriul lor context. „Praxisul împuternicit de Duhul presupune că pastorii și lucrătorii sunt pregătiți să se relaționeze la relaitățile concrete și la particularitățile experiențelor trăite. Educația teologică, planurile de studii, conținutul cursurilor și elaborarea lor trebuie să țină cont de aceste lucruri.”

Misiunea și lucrarea bisericii trebuie contextualizată, a declarat Taylor, în special în situațiile unde apar probleme de justiție socială. Există o nevoie, a spus el, de a da o semnificație circumstanțelor din experiențele trăite de oameni în propriile lor contexte socio-economice, politice și culturale. Pregătirea teologică și spirituală a pastorilor și a lucrătorilor are, prin urmare, o importanță primordială. Aceasta, a spus Taylor, constituie o provocare a modalității tradiționale de a face teologie. „Există o nevoie pentru pregătire care presupune ca formarea spirituală să fie dată celor care sunt chemați să ofere conducere și călăuzire congregațiilor pentru a fi parte în astfel de lucrări și misiuni.”

Material prezentat la BICTE 2013

Revista Crestinul Azi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.