0

De ce sunt utile dialogurile teologice

logo bwaSecretarul general al Alianței Mondiale Baptiste, Neville Callam a spus că Alianța se confruntă cu patru provocări majore în dialogurile internaționale cu alte tradiții creștine: diferite atitudini în cadrul familiei Alianței față de ecumensim, dificultatea de a avea o preprezentare potrivită în cadrul echipelor de dialog, o atitudine indiferentă față de dialog manifestată de unii baptiști și lipsa fondurilor.

Callam, care a vorbit și la BICTE a spus că sunt trei atitudini principale cu privire la ecumenism între organizațiile membre ale Alianței Mondiale Baptiste (BWA). Unele grupuri de credincioși baptiști sunt indeiferente sau chiar ostile oricărei noțiuni de ecumensim și asta include și păstrarea dialogului cu alte tradiții creștine. Altele, deși sunt în general neinteresate de ecumenism nu sunt deschise la dialog cu grupurile pe care le acceptă. Eistă și baptiști care cred că demersul ecumenic este imperativ și obligatoriu. 

„Lipsa de interes, dedicare sau chiar ostilitatea față de ecumenism este una dintre cauzele celei de-a doua probleme – reprezentarea internațională inadecvată. „Lipsa existenței unei nuanțări ferme în unele secțiuni ale comunității BWA a avut un impact negativ asupra capacității Alianței de a identifica echipe internaționale reprezentative pentru dialogurile bilateriale în care organizațiile participă,” a spus Callam.

Cea de-a patra problemă, lipsa de interes, contribuie de asemenea la diminuarea reprezentării Alianței în grupurile de dialog care vin în mare parte din emisfera nordică și foarte puțin din emisfera sudică. „Fără participarea substanțială a baptiștilor în dialogurile teologice, nu vom fi în stare să ne asigurăm o reprezentare credibilă internațională.”

Callam a spus liderilor, teologilor, învățătorilor și pastorilor din întreaga lume prezenți la Ocho Rios, Jamaica, faptul că „în prezent, circa 10.7 procente din echipele de participanți ale Alianței Mondiale Baptiste la dialogurile internaționale provin din emisfera sudică.” Majoritatea participanților procin din Europa, America de Nord și Australia.

Problema slabei reprezentări a emisferei sudice nu este un caz unic pentru Alianța Mondială Baptistă. Callam a amintit că „la cel mai recent forum (despre subiecte bilaterale) ținut la Dar es Salaam în 2012, perspectiva exprimată acolo a fost aceea că emisfera sudică a fost slab reprezentată în echipele de dialoguri internaționale.”

Liderul BWA a afirmat că „sursele tradiționale de finanțare care au existat cândva sunt secătuite. Este nevoie de găsirea unor noi resurse.” Pentru ca acest lucrur să se întâmple „cei care se ocupă de dialogul bilateral trebuie să fie motivați de preocuparea pentru unitatea bisericii reflectată în rugăciunea lui Isus în Ioan 17.”

NevilleCallam

Callam a afirmat că baptiștii nu au fost receptivi la dialogurile pe care le-au fi putut avea. Sunt unii care sunt adesea implicați în dialoguri la nivel local cum ar fi baptiștii din Statele Unite, Norvegia, Marea Britanie, Franța, Italia, Suedia, Germania și Australia. „Tot mai multe organizații membre ale BWA trebuie să ia în serios recomandările comisiilor teologice bilateriale internaționale – în special cele în care participă și BWA.”

El a declarat că acceptarea nu implică un acord total. „Acceptarea nu presupune acordul total al dispozițiilor,” a afirmat el. „Ceea ce contează este luarea în serios a ceea ce s-a convenit în viața unui grup bisericesc a acelor observații care sunt utile.”

BWA a participat la cinci dialoguri cu alte tradiții creștine: Alianța Mondială a Bisericilor Reformate (1973-1977); Biserica Catolică (1984-1988 și 2006-2010); Federația Mondială Luterană (1986-1990); Conferința Mondială Menonită (1989-1992) și Comuniunea Anglicană (2000-2005).

Revista Crestinul Azi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.