7

Propunerile Uniunii Baptiste pentru revizuirea Constitutiei

siglaUBRAvand in vedere demararea demersurilor de revizuire a Constitutiei, Uniunea Baptista din Romania a transmis, prin reprezentantul sau legal, Dr. Otniel Ioan Bunaciu, catre forurile competente, o serie de propuneri privind elementele care ar trebui incluse, din perspectiva Cultului Baptist, in noua Constitutie.

Printre cele mai reprezentative propuneri semnalăm principiul autonomiei cultelor religioase, dreptul de a participa la ora de religie conform propriei confesiuni si convingeri dar și prevederea conform careia familia familia este o uniune liber consimtita intre un barbat si o femeie.

Citeste integral textul propunerilor venite din partea Uniunii Baptiste: 

 

Cultul Creștin Baptist – Uniunea Bisericilor Creștine Baptiste din România, cult legal recunoscut, susținător al valorilor creștin-democrate și al principiilor precum:

 

-principiul garantării absolute a libertății religioase;

-principiul separării bisericii de stat;

-principiul autonomiei reale a cultelor;

-principiul egalității cultelor între ele, în fața legii și a autorităților;

-principiul non-discriminării cultelor sau a credincioșilor aparținând unor culte diferite;

-principiul echidistanței statutului în raporturile cu cultele;

-principiul sprijinului datorat de stat cultelor religioase (art.29 din Constituția României);

 

Plecând de la premisa că revizuirea Constituției are ca obiectiv major întărirea protecției juridice a setului de valori comune ale societății românești și, în special, întărirea protecției juridice a drepturilor și libertăților fundamentale, supune spre analiză unele aspecte ce credem că trebuie avute în vedere cu ocazia revizuirii Constituției.

Este știut că drepturile și libertățile religioase ocupă un loc aparte în ansamblul drepturilor fundamentale ale omului, trăsătura lor principală, aceea de a fi parte din însăși esența ființei umane, determinând și nevoia unei atenții deosebite în ceea ce privește garantarea și respectarea lor.

Drepturile și libertățile religioase care își găsesc pe deplin protecția în prevederile cuprinzătoare ale Convenției Europene a Drepturilor Omului și în practica Curții Europene și care sunt regăsite în actualul art.29 din Constituția României, prin revizuirea Constituției trebuie să se regăsească, cu garanții în plus, în privința autonomiei cultelor ca o componentă a libertății religioase și a celorlalte principii enunțate mai sus.

Plecând de la analiza documentelor și practicilor internaționale referitoare la drepturile și libertățile religioase, revizuirea Constituției trebuie să surprindă conținutul complet al acestor drepturi și libertăți precum:

 

-libertatea de alegere a religiei (cu conținutul său, acela al libertății de a adera la orice credință religioasă, dreptul fiecărei persoane de a-și menține religia aleasă, libertatea de a nu adera la nici o religie, libertatea de a adopta o nouă religie);

-libertatea educației religioase (care trebuie să cuprindă elementele esențiale precum: dreptul părinților sau a altor personale legal răspunzătoare de a asigura educația moral-religioasă conform propriilor convingeri, dreptul de a preda religia sau credința în locuri adecvate acestui scop, dreptul de formare a preoților și a profesorilor în acest scop, dreptul cultelor de a deschide seminarii și școli religioase);

-libertatea de manifestare a religiei.

 

De asemenea, este foarte important ca în Constituția revizuită (în privința dreptului la învățătură)  să se cuprindă acele garanții potrivit cărora fiecărui elev să i se asigure dreptul de a participa la ora de religie conform confesiunii proprii.

 

În privința  prevederilor art.48 al.(1) din actuala Constituție, prevederi ce reglementează FAMILIA, ca un cult ce promovează valorile creștine credem că, în acord cu valorile Sfintelor Scripturi, această prevedere ar putea avea următoarea formulare: Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimțită între bărbat și femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor.

Credem că este necesară oglindirea în Constituția revizuită a libertăților democratice, a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, în așa fel încât să aibă loc o acordare perfectă, în mod total și definitiv, a Constituției României, la valorile europene.

 În speranța că punctul nostru de vedere exprimat prin prezentul material va fi analizat și luat în considerare, vă mulțumim și vă dorim binecuvântarea lui Dumnezeu!

 

PREȘEDINTE,

Otniel Ioan Bunaciu

Revista Crestinul Azi

7 Comments

  1. Sunt de acord cu materialul trimis forurilor abilitate pentru revizuirea Constitutiei. Credem ca Dumnezeu da biruinta. Este un timp pe care Dumnezeu il da pentru a se vota o Constitutie corecta.Multumesc Conducerii Uniunii pentru modul in care reprezinta credinciosii baptisti.
    in EL,
    coltuc petre
    Biruinta este a lui Dumnezeu !

  2. Mă bucură această întervenţie cu privire la revizuirea Constituţiei.
    Propun să fie inclusă în Constituţie formula ” Dumnezeu să binecuvânteze ROMÂNIA „

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.