Cel putin doi pastori baptisti au fost ucisi, iar un numar semnificativ de proprietati ale credinciosilor baptisti au fost distruse in urma unor atacuri violente puse la cale de extremistii din Nigeria.

Olasupo Ayokunle, Presedintele Conventiei Baptiste Nigeriene a relatat Aliantei Mondiale Baptiste ca pastorii au murit in urma atentatelor cu bombe care au avut loc in zona Kaduna. Cel de-al treilea pastor a trebuit sa fuga in sudul tarii din orasul Maiduguri in regiunea Borno in urma amenintarilor si a atentatelor la viata sa. De asemenea multe alte vieti au fost luate de catre atacatori.

Atacurile au fost revendicate de grupul jihadist Boko Haram, o grupare terorista care incearca sa instaureze legea Sharia in Nigeria.  Gruparea a mai atacat si alte biserici si organizatii crestine dar si structuri guvernamentale, sectii de politie. De la inceputul anului si pana in prezent, gruparea este responsabila de moartea a peste 900 de persoane. In iunie aproape 200 de crestini au fost ucisi in cel putin trei biserici in statele Bauchi si Plateau, in nordul tarii si in Kaduna stat aflat in centrul tarii.

Secretarul general al Aliantei Mondiale Baptiste, Neville Callam a afirmat ca organizatia este profund ingrijorata de faptul ca atacurile repetate sunt indreptate in special impotriva crestinilor. Alianta Mondiala Baptista este preocupata de situatia inacceptabila din Maiduguri unde s-a raportat ca Boko Haram isi indreapta atacurile in special asupra crestinilor. Alianta Mondiala Baptista isi afirma fara rezerve dreptul fiecarei persoane de a se bucura de libertate religioasa si de coexistenta pasnica cu persoanele din toate confesiunile. Alianta este preocupata in acelasi timp si deescaladarea violentelor care poate duce la o crestere a numarului de victime, lucru care poate avea consecinte negative asupra viitoprului natiunii nigeriene.

O echipa de observatori a drepturilor omului condusa de Raimundo Barreto din cadrul Aliantei Mondiale Baptiste va pleca in Nigeria la inceputul lunii decembrie si urmeaza sa se intalneasca cu lideri politici dar si cu reprezentanti ai bisericilor locale.

 

Topics #alianta mondiala baptista #atentat #boko haram #neville callam #nigeria #victime