Majoritatea bisericilor baptiste din Conventia de Sud permit  tuturor persoanelor care și-au manifestat credința în Isus Hristos să participe la Cina Domnului, afirmă un studiu de piață al LifeWay Research. Același studiu a arătat că 57% din bisericile Convenției Baptiste de Sud celebrează Cina Domnului trimestrial. 

Există elemente distinctive denominaționale evidente cu privire la modul în care Cina Domnului se ia, a spus Scott McConnell, director al LifeWay Research. „Am căutat să sondăm două întrebări cu privire la modul în care baptiștii din Convenția de Sud amintesc despre moartea și învierea Domnului: cine poate participa -și au fost listate cinci opțiuni distincte- și frecvența cu care are loc.”

Cercetarea a revelat faptul că din 1066 de pastori, 96% din bisericile pe care le păstoresc permit persoanelor care nu sunt membri ai bisericii locale respective să participe la Cina Domnului. Doar 4% permit participarea doar pentru membrii locali.

Conform cercetării depiață, 52% dintre bisericile Convenției Baptiste de Sud oferă Cina Domnului „oricărei persoane care și-a manifestat credința în Isus Hristos”, 35% afirmă că poate participa „orice persoană care a fost botezată”, iar pentru 5% Cina este pentru oricine dorește să participe în timp ce 4% nu specifică nicio condiție pentru participare.

„O singură întrebare nu poate reda toate nuanțele care reflectă permisiunea bisericilor cu privire la cei care participă. Există multe fraze descriptive pe care oamenii le preferă”, a afirmat McConnell. „În orice caz, opțiunile oferite abordează puncte cheie menționate în Baptist Faith and Message precum botezul credinciosului și membralitatea în biserică. Azi, multe biserici baptiste din Convenția de Sud își nuanțează răspunsul din diferite moduri, dar acest studiu oferă o imagine utilă a opțiunilor pe care pastorii SBC le au atunci când trebuie să aleagă între diferite alternative.

„În mod evident această cercetare arată diferența dintre credința exprimată în Baptist Faith and Message și practicile legate de Cina Domnului din multe biserici baptiste din SBC” a spus McConnell.

Articolul VII al Baptist Faith and Message 2000 indică botezul ca fiind „condiția pentrru privilegiile membralității în biserică și pentru Cina Domnului.” Același articol spune că Cina Domnului este pentru „membrii bisericii.”

De asemenea, cu privire la frecvența cu care este celebrată Cina Domnului, pentru aproape 60% dintre biserici acest lucrur are loc trimestrial, 18% lunar, 15% între 5-10 ori pe an, 8% mai puțin de patru ori pe an, iar 1% săptămânal.

Studiul a avut loc între 1 Aprilie și 11 Mai 2012 și a fost trimis pastorilor prin email, existând totodată opțiunea ca el să fie completat și online. Lista a fost aleasă întâmplător dintr-o listă stabilă a bisericilor din Convenția Baptistă de Sud. Marja de eroare nu depășește +/- 3%.

Ruben Ologeanu 

Sursa

Topics #baptist faith and message #cina #Conventia Baptista de Sud #lifeway research