2

Seminarul teologic baptist international de la Praga se muta la Amsterdam

Seminarul Teologic Baptist Internațional (IBTS) din Praga se va muta la Amsterdam și va deveni Centrul Internațional de Studii și Cercetare Baptistă. Relocarea va avea loc cel mai probabil începând cu luna septembrie a anului 2014. Aceasta va fi recomandarea unanimă a Bordului de Conducere al Seminarului adresată Consiliului Federației Baptiste Europene care va avea loc în Elstal, Germania între 26-29 septembrie 2012. Consiliul are, în acest caz, decizia decisivă.

Propunerea este de a intra într-o nouă fază de parteneriat între VU University of Amsterdam, Uniunea Baptistă din Olanda și Seminarul Baptist din Olanda. În acest fel, Bordul de Conducere crede că IBTS va continua să se situeze în fruntea cercetării și a studiului baptist atât în Europa cât și pe plan mondial.

 Situația financiară globală a afectat veniturile Seminarului, iar povara menținerii întregii suite de clădiri din Praga a condus la o criză severă pentru IBTS începând cu 2008. Bordul de Conducere a încercat să abordeze această situație într-o manieră pozitivă și vizionară, luând în considerație câteva opțiuni care să asigure cea mai bună soluție pentru viitorul IBTS. Concluzia la care s-a ajuns a fost aceea că singura modalitate de a îndeplini dorința clară a baptiștilor europeni de a continua lucrarea Seminarului a fost de a redenumi instituția sub numele de Centrul Internațional de Studii și cercetare baptistă. Acest lucru presupune vinderea proprităților din Praga și mutarea într-o nouă locație care corespunde mai bine nevoilor curente ale IBTS și care să fie în cooperare cu o Uniune Baptistă locală, cu un seminar baptist și cu un nou context academic.

Una din bucuriile faptului de a fi credincios baptist este capacitatea de a conștientiza natura provizorie a tuturor instituțiilor și de a reclădi lucrurile în așa fel încât să se plieze pe situațiile aflate în continuă schimbare a comentat Președintele Bordului de Conducere, Dr. Ruth Gouldbourne: Este uluitor să Îl vedem pe Dumnezeu cum ne călăuzește într-un loc nou pentru a ne bucura de credința acelei comunități, de a vedea cum Dumnezeu deschide căi noi și echipează oamenii.

În Amsterdam, IBTS va fi relocat în Baptist House, care este clădirea unei biserici baptiste în partea de sud a Amsterdamului care nu mai are nevoie de tot spațiul pentru credincioșii care se închină acolo. Baptist House va fi folosită de IBTS (inclusiv librăria specială de cărți și jurnale baptiste și anabaptiste), de către Uniunea Baptistă din Olanda care își va muta birourile în Amsterdam și va găzdui, de asemenea, birourile Federației Europene Baptiste. Lucrarea de renovare și de extindere a clădirii bisericii va fi făcută de Uniunea Baptistă din Olanda. Baptist House va oferi un cadu propice pentru continuarea puternicei comuniuni și a ethosului IBTS care este privit ca unul dintre punctele forte ale stafului și ale studenților angrenați în procesul educațional. Studenții vor fi găzduiți în hotelurile locale când vor vizita Baptist House sau în timpul săptămânilor de cercetare.

Noul centru de studii și cercetare a fost invitat să devină o instituție componentă a Departamentului de Teologie al VU University of Amsterdam care este situată foarte aproape de Baptist House. Universitatea a fost fondată de calviniștii olandezi și este în prezent o Universitate publică foarte mare care caută să păstreze un ethos creștin. Facultatea de Teologie este una dintre cele mai mari din Europa și deja numeroase seminarii, inclusiv, cel al menoniților olandezi și seminarul baptist au fost invitate să devina parte a acestei facultăți. Acest fapt va oferi oportunitatea de a împărtăși resursele academice și practice alături de înaltele distincții oferite VU University.

Noul Centru de studii se va concentra pe nivelul studiilor doctorale baptiste, pe misiune și teologie practică. Vor fi de asemenea posibile și studii la nivel de master, iar în unele cazuri vor fi folosite resursele comune ale celor două instituții.

Atât Bordul de Conducere al IBTS cât și cel al Facultății de Teologie din cadrul VU University privesc cu entuziasm la dezvoltarea academică ce devine posibilă în urma strânsei cooperări. Rectorul actual al IBTS al cărui mandat se încheie în 2013 are convingerea că opțiunea actuală și faptul că se va lucra într-un context teologic și academic mai larg deschide noi posibilități pentru programele doctorale și cele de cercetare.

Cu toții am îndrăgit condițiile din Praga dar în noul context economic, cu clădirile vechi, cu scăderea veniturilor din donații și cu costuri tot mai mari față de cele precedente în Republica Cehă, acest fapt reprezintă o modalitate creativă de a continua să păstrăm educația baptistă prin intermediul EBF și dincolo de un centru de excelență și cercetare se va continua și munca academică la nivel de doctorat și master într-o universitate de top din Uniunea Europeană.

Cel de-al doilea partener cheie este Uniunea Baptistă din Olanda care își va muta birourile în Amsterdam și vor administra Baptist House. Va exista o strânsă colaborare la nivel practic și administrativ. Secretarul general al Uniunii Baptiste din Olanda Albrecht Boerrigter spune: „Deși ‘construirea’ Baptist House alături de parteneri diferiți va avea propria dinamică și propriile provocări, Uniune Baptistă privește cu speranță la această viitoare cooperare unică. Uniunea Baptistă este într-o perioadă de tranziție. Unul din lucrurile pe care le-am văzut foarte clar în timpul aniversării celor 400 de ani de existență a mișcării baptiste au fost avantajele unei integrări mult mai ample în cadrul familiei baptiste. Privim la acest parteneriat viitor și credem că va fi o colaborare rodnică.”

Rectorul Seminarului Baptist Olandez, Teun van der Leer, adaugă: „Stafful și studenții seminarului nostru sunt bucuroși de sosirea IBTS și vor căuta să interacționeze cu stafful și studenții IBTS. Credem că experiența IBTS va îmbogăți sistemul educațional și de cercetare de la seminarul nostru precum și pe cel de la VU University. Credem de asemenea că această cooperare și schimb de experiență dintre cei trei parteneri va fi valoros nu doar din punct de vedere educațional ci și pentru bisericile baptiste din Olanda.

Propunerea a fost considerată binevenită și de către Secretarul general al EBF sub a cărui coordonare se află IBTS, domnul Tony Peck: „Am văzut beneficiile de primă mână pentru uniunile din cadrul EBF a ceea ce oferă IBTS în context internațional, lucru care încurajează nu doar învățământul academic ci ajută și la o înțelegere mai profundă cu privire la ceea ce face Dumnezeu în bisericile și uniunile noastre. Ne pare său că nu este posibil să continuăm IBTS în Praga. Dar văd câteva posibilități extraordinare pe viitor care se vor dezvolta prin parteneriatul din Amsterdam, acolo unde baptiștii au început acum 400 de ani și unde provocările misionare majore și oportunitățile unei Europe contemporane sunt chiar la ușă.”

IBTS a fost localizat în Praga din 1997 după ce timp de 50 de ani s-a aflat la Rüschlikon, Elveția unde a fost findat în 1948 de Foreign Mission Board of Southern Baptist Convention pentru a oferi un înalt nivel de educație pentru pastorii din Europa răvășită de război. Seminarul a trecut sub tutela EBF în 1989 și este în prezent deținut în întregime de această organizație. Ulterior a fost relocat în Praga pentru a putea oferi grade educaționale superioare pentru învățătorii de seminarii și liderii uniunilor baptiste, Instituția de învățământ a fost validată de University of Wales și de Ministerul ceh al educației. În timpul acestei perioade reputația academică internațională a crescut gradual, iar în anul 2000 a început programul doctoral care până în prezent a oferit titluri academice de doctor în teologie pentru optsprezece persoane. În prezent IBTS are circa 120 de studenți care studiață pentru obținerea titlurilor academice în studii ababaptiste și baptiste și teologie aplicată.

 

Ruben Ologeanu

Revista Crestinul Azi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.