0

Uzbekistan: Slabe sanse de imbunatatire a libertatii religioase

În Uzbekistan sunt șanse slabe de îmbunătățire a libertății religioase este concluzia unei delegații alcătuită din membri ai Alianței Mondiale Baptiste și ai Federației Baptiste Europene. În perioada 8-12 septembrie o delegație a celor două foruri baptiste reprezentative a făcut o vizită în această țară din Asia Centrală. Din delegație au făcut parte Raimundo Barreto, Directorul departamentului pentru libertate și justiție al Alianței Mondiale Baptiste, reprezentantul pentru libertate religioasă din cadrul Federației Europene Baptiste, Christer Daelander și parlamentarul ucrainean Pavlo Unguryan care este în același timp și liderul lucrării de tineret a baptiștilor ucrainieni. Printre alții, liderii baptiști s-au întâlnit cu reprezentanți Comitetului de stat pentru chestiuni religioase, cu liderii mișcării baptiste, penticostale și ortodoxe.

Amintim faptul că în urma unei inspecții efectuate într-o biserică baptistă din Tașkent au fost găsite Biblii în limba uzbekă într-o congregație vorbitoare de rusă, lucru care, se pare, era interzis. Doar bisericile uzbece recunoscute au dreptul de a deține literatură în limba maternă. Prin urmare, întreaga colecție de peste 53 000 de cărți din librăria creștină a fost confiscată. Patru lideri au fost condamnați împreună cu biserica la o amendă echivalentă cu suma de 10 000 de dolari. Salariul mediu în țară este de circa 250 de dolari. Baptiștii au refuzat să plătească amenda și au făcut un apel care a fost respins. În acest moment intenționează să prezinte acest caz în fața celei mai înalte instanțe din țară. Între timp conturile bisericii au fost blocate.

 

Pentru a fi recunoscută, o biserică baptistă trebuie să trimită oficialităților o listă cu 100 de membri și să dețină propriul centru pentru întâlniri. Există totuși și o parte pozitivă în toată această poveste. Vestea vine din partea Societății Biblice Uzbece. Un container cu 2800 de Biblii în limba rusă care fusese confiscat cu cinci ani în urmă a fost returnat recent societății. Bibliile pot fi vândute acum fără niciun fel de restricții.

 

Oficial, Uzbekistanul acordă libertate religioasă. Cu toate acestea, grupuri minoritare se plâng de faptul că anumite prevederi legale sunt în contradicție cu Constituția țării și în acest mod libertatea religioasă este frecvent încălcată. De pildă, încercarea de a converti o persoană de la o religie la alta este strict interzisă. Dintre cele 28 de milioane de locuitori ai țării 93% sunt musulmani, 6% sunt atei și 1% sunt creștini. Există în prezent 20 de biserici recunoscute care au circa 2000 de membri și 30 de biserici biserici nerecunoscute care au 3500 de mebri și care sunt parte a Uniunii Baptiste vorbitoare de limba rusă.

Revista Crestinul Azi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.