0

Baptistii europeni sunt interesati de situatia Iuliei Timosenko si a Ucrainei

Fostul Prim Ministru ucrainean, Iulia Timoșenko este încarcerată în condiții grele într-o celulă de 13 mp alături de alte trei femei complet izolate de exterior. Aceste lucruri le-au fost comunicate reprezentantilor Federației Europene Baptiste de către liderii opoziției în timpul ultimei întâlniri care a avut loc în Ucraina. În urma unui proces îndelung contestat, Timoșenko a fost găsită vinovată de faptul că în timpul perioadei în care a ocupat funcția de Prim Ministru, în anul 2009, a semnat un contract cu Rusia care a fost defavorabil Ucrainei și care a costat economia țării 137 de milioane de euro. În baza acestor acuzații a fost condamnată la șapte ani de închisoare pentru abuz de putere. 

Procesul este privit la nivel internațional ca fiind motivat politic. Unul dintre primele efecte este acela că Timoșenco este în prezent văzută ca o persoană care a fost condamnată și nu mai are dreptul de a candida la o funcție publică la următoarele alegeri.

În timpul Convenției Federației Euro-Asiatice, Președintele Federației Europene Baptiste, Hans Guderian și Secretarul general al aceleiași organizații. Tony Peck s-a întâlnit cu Oleksandr Turchynov Președintele partidului pro-occidental condus de fostul Prim ministru, Iulia Timoșenko dar și cu deputatul Pavlo Unguryan. Ambii politicieni sunt credincioși baptiști. Ei au spus că tensiunile din țară s-au accentuat în mod semnificativ în ultimele luni, iar actualul guvern își accentuează presiunile politice asupra liderilor opoziției. Câțiva au fost deja închiși, iar alții urmează să părăsească țara.

De asemenea, ambii au raportat faptul că li s-a interzis să se întâlnească cu Iulia Timoșenko în închisoare. Condițiile de detenție sunt indescriptibile. Credincioșii baptiști au promis că sunt interesați de bunul mers al țării și sunt îngrijorați de încălcarea drepturilor omului și a libertății religioase din Ucraina.

Impresia reprezentanților Federației Europene Baptiste este aceea că devine din ce în ce mai autoritar, iar Guderian și Peck îi îndeamnă pe credincioșii baptiști din întreaga lume să se alăture celor 130 000 de baptiști din Ucraina în rugăciune pentru reconciliere și pentru crearea unui climat de lace și o societate democratică.
Ruben Ologeanu

Revista Crestinul Azi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.