0

Romani in misiune in Rusia

În urmă multor rugăciuni, visul nostru de a face o călătorie misionară în Rusia a devenit realitate. În data din 16 aprilie am plecat pentru doisprezece zile spre Rusia, oraşul Tula, unde ne-am desfăşurat activitatea misionară. Piedicile pe care le-am întâmpinat în pregătirea acestei misiuni nu au făcut altceva decât să ne întărească în viziunea aceasta. Ele au fost o motivaţie şi un bun prilej de a ne apropia de Domnul nostru, iar viziunea a fost ca un far călăuzitor pentru fiecare participant în misiunea aceasta. Pot spune cu tărie că fiecare dintre noi, cei implicaţi în călătoria aceasta, am văzut clar mâna călăuzitoare şi ocrotitoare a lui Dumnezeu. Îl lăudăm şi ne închinăm în faţa unui Dumnezeu mare care face minuni în viaţa noastră.

În continuare aş vrea să vă povestesc câteva dintre minunile pe care Dumnezeu le-a făcut în timpul acestei călătorii misionare. Prima minune a fost aceea că noi ca şi un grup de tineri creştini am ajuns în Rusia. Poate pentru unii care citesc articolul acesta pare un lucru banal, însă pentru noi cei implicaţi direct în misiunea aceasta a fost într-adevăr o minune să treci prin atâtea piedici începând cu refuzul invitaţiei pentru unul dintre şoferi, intervenţii în timpul convorbirilor telefonice până să trecem vama Rusiei. Chiar însuşi fratele păstor din Tula, Iurii Belousov, mărturisea că pentru biserica lor a însemnat mult faptul că autorităţile ruse au acceptat venirea noastră acolo.

A doua minune este că am ajuns că cântăm în şcoli, unde proclamarea Evangheliei este interzisă. Însă proclamarea ei prin cântare de tip concert este permisă. De aceea, cu ocazia sărbătorii Învierii Domnului Isus, am putut organiza concerte de Paşte care ne-au slujit ca un „cârlig” pentru vestirea Evangheliei. Îmi aduc aminte că, într-o şcoală din Tula, 70 de elevi au fost scutiţi de o oră de curs pentru a asculta concertul nostru. La sfârșitul concertului o profesoară ne-a mărturisit că pleacă de la concert cu sufletul curat, pregătită de sărbători. Apoi o altă profesoară mărturisea că i-am deschis sufletul prin faptul că majoritatea pieselor erau în limba rusă. Acest lucru a fost o cheie principală de care ne-am folosit pentru a ne atinge scopul nostru evanghelistic. Am vrut să fim înţeleşi, de aceea repertoriul nostru conţinea 90% din cântări în limba rusă.

Am avut un privilegiu de a susţine un concert la o şcoală de corecţie (aici sunt închişi copii minori de la 12 la 18 ani pentru furt sau crimă). Este o imagine şocantă să vezi un copil la vârsta de 12 ani adus la o astfel de şcoală pentru crimă. Majoritatea din aceşti copii, după ce sunt eliberaţi dintr-un astfel de loc, se întorc înapoi, pentru că nu sunt organizaţii de reabilitare pentru astfel de copii. Ne-am bucurat să prezentăm o rază de speranţă pentru unii care au pierdut-o. Aici ni s-a dat voie să le spunem direct despre Domnul Isus, despre mântuire, despre o viaţă morală, despre păcat. De aceea, prin cântările noastre am încercat să completăm mesajul transmis prin fr. Iura.

Am susţinut un concert la un sanatoriu, unde în jur de 50 oameni, dintre care majoritatea au fost bătrâni, s-au adunat să asculte concertul de Paşte. În locul acesta am riscat să îmbinăm mesajul cu cântarea. Mulţumiri fie aduse lui Dumnezeu pentru harul şi ocrotirea Sa. La sfârşitul concertului le-am oferit tuturor doritorilor şi câte un Nou Testament. Şi, spre bucuria noastră, toate au fost luate. Ne rugăm ca Domnul să lucreze în viaţa acelor oameni.

Pe lângă activitatea noastră în locuri publice, am participat şi la câteva servicii religioase din bisericile judeţului Tula. A fost o bucurie să vedem oameni înflăcăraţi pentru Dumnezeu, chiar dacă sunt puţini la număr.

În dimineaţa duminicii de Paşte am slujit în Biserica Baptistă din Tula. Frații şi surorile din această biserică au fost aceia care s-au îngrijit ca să avem ce mânca, ei au fost cei care ne-au oferit un loc de cazare. Pentru noi, slujirea lor a fost un exemplu care ne-a făcut uneori să ne fie ruşine de comoditatea noastră.

După serviciul de dimineaţa am plecat spre Moscova (distanţa parcursă a fost de 170 km) la Biserica Baptistă centrală din Moscova. Ne-a bucurat de acceptul fraţilor ca să putem sluji în biserica lor, tocmai în ziua de Paşte. Spre lauda Domnului o spunem: aici am cântat cele mai multe cântări (în număr de 13), deşi iniţial era vorba doar de câteva. Domnul a făcut să avem trecere în faţa fraţilor, în ciuda prejudecăţilor despre Romania.

Ar fi multe de spus, dar ne vom opri aici. Mulţumim lui Dumnezeu pentru fraţii şi surorile care s-au pus la dispoziţia lui Dumnezeu şi ne-au ajutat prin rugăciunile lor. Mulţumim fraţilor din Cernăuţi care ne-au slujit în călătoria spre Rusia. Am văzut clar mâna lui Dumnezeu la lucru. El a închis gura „leilor” pentru ca noi să ne desfăşurăm activitatea în linişte şi pace, deşi am plecat cu o oarecare teamă. Relaţiile pe care le-am legat acolo sunt o bună motivare pentru ca să ne rugăm de pe acum la o următoare misiune în zona Tula. De aceea, vă rugăm şi pe dumneavoastră să ne susțineți în rugăciunile dumneavoastră. Credem în puterea lui Dumnezeu, credem în călăuzirea Lui şi credem în minunile Sale.

Cusursuz Vladimir şi echipa misionară – corul de cameră

 

Revista Crestinul Azi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.