Centenarul Bisericii Baptiste Harul – Lugoj: UPDATE

harul-1Aniversare Lugoj

Biserica Baptistă din Lugoj s-a înființat în 1910 când Achim Ripan  din localitatea Poganesti a vestit Cuvâtul Domnului unui lugojean, Gheorghe Ciorogaru. Primul botez a avut loc pe 5 septembrie 1912, noaptea, in raul Timis..
În decursul anilor biserica a avut mai mulți păstori: Ștefan Igna 1910 – 1914, Pavel Bandur 1914 – 1919, Dumitru Drăgilă 1920 – 1945, Iosif Imbrea 1929 – 1933, Mircu Cocar 1946 – 1947, Teodor Cenușă 1948 – 1949, Ioan Bunaciu 1950 – 1951, Teodor Turcu 1952 – 1977, David Nicola 1978 – prezent, Ionel Tuțac 1993 – prezent, Cristian Paul 2001 – 2003, Gigel Olariu 2003 – 2007, Teofil Ciortuz 2005 – prezent.

Activitatea muzicală a bisericii este susținută de corul mixt, înființat în 1924, orchestra, înființată în 1946, fanfara înființată în 1989, dar și de corul de tineret, de corul bărbătesc, de corul de copii si de orchestra copiilor.
Biserica are 1200 de membri  și este păstorită de David Nicola, Ionel Tuțac și Teofil Ciortuz.
Este interesant de remarcat faptul că dintre membrii Bisericii Harul din Lugoj s-au mai ridicat alți nouă păstori care îl slujesc pe Domnul în diferite localitati.
In ultimii ani, Biserica a construit o gradinita si scoala crestina, in care invata 150 de copii.

De-a lungul timpului Biserica Harul din Lugoj a găzduit câteva evenimente de importanță pentru comunitatea baptistă: Conferința Baptiștilor din Transilvania în 1917, Congresul femeilor baptiste în 1995, cel de-al 33-lea Congres al UBR în 2003 și Conferința Națională a UBR  în 2009.

Printre cei care au trecut pragul Bisericii Baptiste din Lugoj amintim: Tony Peck secretar EBF, David Coffey Președinte BWA, Phil Roberts reprezentant al Convenției Baptiste de Sud la ONU.
Activitatea misionară a bisericii s-a materializat prin plantarea celor 13 biserici dintre care 12 se află în prezent sub autoritatea spirituală a Bisericii Harul. Biserica este implicată și în parteneriatul cu Uniunea Baptistă din Serbia, dar și în lucrarea misionară din Oltenia.

La centenarul bisericii au participat, alături de membrii și fii bisericii, Otniel Bunaciu – președintele UBR, Gearl Spicer – pastor al Bisericii  Baptiste One Heart din Atlanta, Francisc Boldea – primarul orașului, deputații Cristi Dugulescu și Sorin Stragea, Violeta Zonte din partea Ministerului Culturii, precum și jurnaliști, consilieri locali si judeteni, oameni de cultura.

Alături de vorbitorii invitați la eveniment a contribuit corul mixt,orchestra,  fanfara și corul barbatesc. După sărbătoare a urmat o săptămână de evanghelizare urmată de Sărbătoarea Mulțumirii.

Vizionați aici o serie de imagini de la eveniment:

Persoanele care doresc, poty vedea imagini suplimentare de la eveniment pe site-ul www.harul.ro


One thought on “Centenarul Bisericii Baptiste Harul – Lugoj: UPDATE

 1. Titi Marian

  Iubiti frati editori,
  Am ramas … surprins ca in relatarea despre Centenarul bisericii ati omis faptul ca la Lugoj sub umbrela bisericii baptiste „Harul”, dupa asa zisa revolutie din Decembrie ’89, in Februarie 1990 a aparut prima numar al publicatiei/revistei baptiste sub numele „Harul mintuirii”.
  E oare chiar asa un lucru neesential ? Daca ati fi citit asa … macar din curiozitate editia speciala a revistei „Harul” (care acum apare sub ingrijirea Comunitatii Baptiste de Timis si este continuatoarea revistei „Harul mintuirii”), ati fi aflat acest neesential fapt.
  Sper ca totul sa fie o omisiune neintentionata, cu toate ca inca din 1991 in Bucuresti au existat contestatari a acestui fapt, putem spune istoric.
  Apropo, cite istorii ale baptistilor scrise dupa 1989 contin informatia acestui fapt istoric, care s-a facut la timpul acela foarte nesigur… cu multa credinta, jertfa, pasiune si dedicare. Nu intru in alte detalii.
  Astept cu interes din partea Dvs. un punct de vedere, pina atunci Ps. 96: 8 – 9
  Cu dragoste de adevar,
  Titi Marian

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.