0

Anina. Un secol de mărturie

CENTENARUL BISERICII CREŞTINE BAPTISTE NR.1 „BETEL” din ANINA

Ziua de 29.08.2010 a fost si rămâne o zi specială, de mare sărbătoare în cinstea Domnului, pentru biserica Sa din Anina, când fiii şi fiicele acestei biserici, mulţi plecaţi în ţară şi străinătate au fost chemaţi să sărbătorească împreună cei 100 de ani de har și binecuvântare, biruinţă şi purtare de grijă a Aceluia care este Domnul şi Capul Bisericii, Mirele nostru Slăvit.

Am dorit şi ne-am rugat pentru această „adunare sfântă” şi Dumnezeu ne-a oferit mult mai mult decât ne aşteptam; o foarte mare prezenţă de fraţi şi surori, prieteni şi simpatizanţi din oraş, cât şi dintre autorităţile locale în frunte cu primarul oraşului, dl. Gheorghe Neicu. Au răspuns invitaţiei şi au slujit cu Cuvântul Domnului, alături de păstorul local, fratele Vrancuţa Ioan, următorii fraţi păstori: Marcel Ţepeneu – Fârliug, Jan Sisoev – Iacuţia, Vrancuţa Ianăş – Globu Craiovei, Nelu Popescu – Moldova Nouă şi Dănuţ Vrăncilă – Caransebeş, vicepreşedinte al Comunităţii Bisericilor Baptiste Caraş Severin. Corul Bisericii locale, dirijat de fratele Cornel Boboescu, cât şi fanfara Bisericii  „Gheţimani” din Caransebeş au împodobit această sărbătoare cu minunate cântări duhovniceşti.

Istoricul Bisericii Baptiste din Anina

Cu această ocazie a fost prezentat un documentar istoric al Bisericii, din care notăm câteva crâmpeie: între anii 1908-1910 vine să lucreze la Grupul Siderurgic din Anina fratele Andrei Petru din com. Curtea jud. Timiş, care devine primul sol al credinţei baptiste pe aceste meleaguri şi prin viaţa şi mărturia lui atrage atenţia celor din jur. Primii care primesc Cuvântul sunt: Avram Pătruică, Vasile Enaşcu, Ion Crăstănuşu şi Vasile Dogariu. Este chemat fratele păstor Ignea Ştefan din Lalaşinţ să vină să dezvăluie mai clar Cuvântul lui Dumnezeu acestui grup de prieteni. În 12 iulie 1910 fratele Ignea Ştefan oficiază primul botez nou-testamentar. Apoi în 1912 au loc încă două botezuri oficiate tot de fratele Ignea Ştefan. Credincioşii se adunau în case particulare, iar în 1920 se amenajează primul locaş de inchinăciune. În 1922 s-a înfiinţat primul cor al Bisericii. De la înfiinţare şi până în 1924, Biserica este păstorită de fraţii păstori: Ignea Ştefan, Şuveţi Ioan, Vichente Pircea, Albu Gheorghe şi Enaşcu Vasile.

Biserica din Anina, fiind prima Biserică baptistă din fostul judeţ Caraş, se implică mult în lucrarea de misiune din această zonă. În 1924 au loc două evenimente, localul Bisericii devenind neîncăpător este mărit, iar fratele Nicolae Craioveanu este ordinat şi devine primul păstor local al Bisericii, păstorind această Biserică timp de 23 de ani. În 1926 se înfiinţează Societatea Tineretului sub numele de „Înfrăţirea”, apoi Societatea Surorilor şi începe Şcoala Duminicală.  În perioada 1938-1944 vin valuri de persecuţii, cănd Bisericile sunt închise, sigilate, bunurile confiscate, credincioşii persecutaţi, dar rămân statornici lângă Dumnezeu. În 1948 Biserica nu are păstor, dar,sub conducerea fratelui Ioan Socaciu, directorul Seminarului Teologic Baptist din Bucureşti se construieşte noul locaş de închinăciune, într-un timp record de numai 5 luni. Păstorii care au slujit Biserica din Anina în anii următori sunt: Duşan Cocar 1949-1957; Bâtea Ilie 1957-1983; Raţă Nicolae 1983-1984; Gongola Mihai 1984-1986; Vrancuţa Ioan 1986-prezent.

Perioada comunistă a adus noi restricţii şi persecuţii, Biserica din cartierul Ştaierdorf – Anina este închisă şi arondată la Biserica nr.1. În 1962 autorităţile locale hotărăsc demolarea Casei de Rugăciune aflată în zona centrală a oraşului şi i se dă în batjocură o fostă sală de maşini de extracţie din mină. Actuala Casă de Rugăciune este rezultatul muncii şi investiţii a Bisericii de aproape 50 de ani.

Biserica din Anina a fost o Biserică care mai mult a dat decât a primit şi în special după revoluţie foarte mulţi fraţi şi surori au plecat în alte Biserici din tară sau străinătate. Mulţi tineri din Biserică au studiat la institutele noastre teologice şi sunt implicaţi în lucrarea de slujire a Împărăţiei lui Dumnezeu.

În anul 2007 o parte din membrii Bisericii hotărăşte înfiinţarea unei noi Biserici, Biserica Baptistă nr.2 „Speranţa” din Anina. Rămânem încrezători că Acela care a spus:”V-am purtat şi tot vreau să vă mai port” va fi cu noi. „Mulţumiri fie aduse lui Dumnezeu care ne poartă totdeauna cu carul lui de biruinţă în Hristos…” şi se cuvine să aşezăm o piatră de aducere aminte, spunând: „EBEN-EZER”, până aici Domnul ne-a ajutat.” După o masă a dragostei cu toţi cei prezenţi, timp în care şi-au putut depana amintiri şi exeperienţe în umblarea cu Domnul, în după-amiaza zilei sărbătoarea Bisericii a continuat cu un serviciu special de Botez Nou Testamentar, unde ni s-a alăturat în slujire şi fratele păstor Vali Sfercoci – Oraviţa şi secretarul Comunităţii. A fost o zi de neuitat, plină de har şi bucurii sfinte. Ne rugăm ca Bunul nostru Dumnezeu să binecuvânteze şi în continuare lucrarea Evangheliei şi în acest oraş.

Pastor, Ioan Vrâncuța

Revista Crestinul Azi

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.